24 Saat İçerisinde Düşmesi Bekleniyor ! Türkiye’ye de Düşebilir !
Çinli yetkililer 2016 yılında kontrolden çıktığı bildirilen Tiangong-1 uydusunun önümüzdeki 24 saatte dünyaya düşmesi beklendiğini açıkladılar.
Kontrol edilebildiğinde yeryüzünden 346,2 km yükseklikte olan yörüngesi 2016 Mart ayından beri irtifa kaybederek 2018 Ocak ayında 273,4 km ye inmişti.
Artan düşme hızı ile şimdi 155 km den az olan irtifası atmosferin daha yoğun olan alt katmanında Şu anda 28 bin km/saati aşan hızı birden hızlanıp yanarak düşmesine sebep olacak.
Düşme ihtimali bulunan +43 ve -43 derece boylamları arasında Türkiye ve Güney Avrupa ülkeleri de bulunuyor.
9 Tonu aşan ağırlığı olan 10 metre boyundaki uydunun yanmadan sonra 1650 ila 3450 kilo arasında bir kısmının parçalar halinde düşeceği öngörülüyor.
1979’da ise NASA’nın kontrolünü neredeyse tamamen kaybettiği 77 tonluk uzay istasyonu Skylab da hızla yeryüzüne düşüşe geçmiş, büyük parçalardan bazıları Batı Avustralya’ya düşmüştü.
1991’de Sovyetler Birliği’ne ait 20 tonluk Salyut 7 istasyonu, bir diğer 20 tonluk uzay aracına takılı halde Dünya’ya çarpmış, ayrılan parçalar Arjantin’in Capitán Bermúdez kentine düşmüştü.
Avrupa birliğinde korunma için yapılan uyarı şöyle :
1- Büyük parçaların yanmadan sonra da sağlam kalması ve hidrazin maddesi içermesi mümkün. Düşen parçaları görenlerin bunlara dokunmaması, en az 20 metre uzakta durması ve ilgili yetkililere haber vermesi tavsiye edilir.
2- Küçük parçaların Dünya’ya düşmeden kısa bir süre öncesine kadar görülme ihtimali düşüktür.
3- Düşen parçaların binaların çökmesine neden olma ihtimali düşük, bu nedenle kapalı binalar açık alanlardan daha güvenli sayılırlar.
4- Parçalar binaların çatısına düşerse, çatıda ve hemen altındaki katlarda delinmeye yol açarak hasar yaratabilir. Bu nedenle binaların alt katlarının daha güvenlidir.
5- Olası bir çarpma durumunda binaların içinde en güvenli yerler, kirişlerin altı, kapı boşlukları; betonarme yapılarda ise kolonların ve duvarların yakınlarıdır.