Dukan Diyeti Gerçekten İşe Yarıyor mu?
Dukan diyeti; Fransız beslenme uzmanı Pierre Dukan tarafından geliştirilmiş, protein ağırlıklı diyet çeşitlerinden biridir. Düzenli su tüketimi ve sporla desteklenmesi gereken diyeti uygulayan kişiler, diyet çerçevesinde tüketilmesinde sakınca olmayan gıdaları tüketerek ve diyet evrelerine uygun hareket ederek, sağlıklı kilo verebilirler. Diyetle tüm koşullar yerine getirilerek uygulanırsa; 1 ay gibi kısa bir sürede, yaklaşık 10 kg verilebilir. Diyet sırasıyla; saldırı, seyir, konsolidasyon ve istikrar aşamalarından oluşur.
Dukan Diyeti İlk Evre: Saldırı
Dukan diyetinin başlangıç aşamasını oluşturan saldırı evresinde; kişinin metabolizmasını hızlandırarak, sağlıklı kilo vermesi hedeflenir. Saldırı evresi; diyetin en zor aşaması olarak değerlendirilir ve diyete başlayan kişinin bu evrede vücut yağ indeksine göre, 1 haftada 2-3 kg fazlalıktan kurtulması beklenir.
Dukan Diyeti İkinci Evre: Seyir
Seyir evresi diyetin, vücut üzerinde etkilerinin saptanabildiği bir evre olması nedeniyle; diyetin devamlılığı için en önemli evredir. Seyir evresinde, diyet yapan kişinin 1 kg ve üzeri kilo kaybı yaşaması beklenir. Diyeti uygulayan kişilere; 60’tan fazla yüksek proteinli gıdanın yanında, diyete dahil edilmeyen bazı özel gıdaların da tüketilmesine izin verilen Seyir evresinde; özel gıdaların kilo kaybını engellediği gözlemlenirse, bu gıdalar diyet programından çıkarılır.
Dukan Diyeti Üçüncü Evre: Konsolidasyon
Konsolidasyon evresi; kişinin diyeti bıraktıktan sonra, kilo almasını engellemeye yönelik uygulanan, koruyucu amaçlı bir evredir. Bu evrede tüketilmesi önerilen gıdalar, ilk iki evreye göre daha çeşitlidir ve haftada iki kez ödül yemeği ile desteklenir. Diyeti sporla destekleyen kişiler; konsolidasyon evresinde, daha farklı ürünler (ekmek, peynir, patates gibi) tüketebilir.
Dukan Diyeti Son Evre: İstikrar
İstikrar evresi; Dukan diyeti uygulayan kişilerin, sporu hayatlarının bir parçası haline getirerek tüm gıdaları tüketmelerine olanak veren son evredir. Bu evre; diyetin son aşaması olduğu için, tüketilen gıdalarda karbonhidrat dengesi gözetilmelidir.