Son dakika: Kasırganın yönü yeniden şekillendi! Geri sayım başladı…

3.282
Son dakika: Kasırganın yönü yeniden şekillendi! Geri sayım başladı…

Hafta ortasından beri Türkiye’nin gündemine son dakika haberleriyle oturan kasırganın yurda ulaşmasına çok kısa süre kaldı. Küresel tahmin sistemlerinin kasırganın yönü üzerine yeni senaryolar eklediği de görüldü. Hava sistemi Ege Denizi üzerinde kuzeye doğru yol alarak İzmir’de beklenenden daha az etki gösterebilir, ancak bu durumda Çanakkale ve Edirne’de risk oranı bir miktar daha artmış olarak görülüyor. Meteoroloji tarafından “tropik fırtına” olarak adlandırılan ve Yunanistan üzerinden Ege’ye ve Marmara’nın batısına ulaşacak olan hava sistemine dair son detaylar…

Türkiye’nin gündemi kasırga! Hava sistemine dair son dakika haberleri, hazırlıksız yakalanmak istemeyen vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Türkiye’ye Yunanistan’ın güneyindeki Mora ve Girit arasındaki bölgeden yaklaşan kasırgaya dair son tahminlerde kuzeye doğru bazı rota sapmaları görülüyor.

KASIRGANIN ROTASI KUZEYE DÖNSE DE TEDBİR ŞART

Yapısı itibariyle yönünü kestirmenin çok zor olduğu hava sistemi yurdumuza yaklaşmaya devam ederken en çok merak edilen konu, ilk ve en kuvvetli olarak hangi şehrimize geleceği, nasıl etkiler oluşturacağı. Bu konuda tahmin sistemlerinin son senaryolarına göre kasırganın Mora’dan geçerek etkisini kısmen kaybedip Ege Denizi’nde kuzeye doğru ilerlemesi bekleniyor. Yeni senaryoya göre hava sisteminin Çanakkale, Edirne dolaylarında etkili olabileceği tahmin ediliyor. Ancak değişken bir rota izleyen hava sistemi için son gelişmeler yakından takip edilerek önlemlerin elden bırakılmaması gerekiyor. Yaklaşan hava sistemine dair haberler ve uyarılar güncel olarak sozcu.com.tr’de olacak.

AŞIRI YAĞIŞ RÜZGARDAN DAHA ÇOK ETKİLEYEBİLİR

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göreyse Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın ülkenin batı kesimlerini etkilemesi tahmin ediliyor. Yapılan son değerlendirmelere göre, bu sistemle birlikte İstanbul’a pazar günü Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın etkisiyle yerel olarak metrekareye 50 ila 100 kilogram sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde yağış düşmesi bekleniyor. Ege’nin batısında (İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa), Marmara’nın batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli), Edirne’nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (50 ile 100 kilogram/m2) yağış beklendiği belirtildi.

Kasırgadan nasıl korunacağız? Fırtına gelirken korunma yöntemleri…

Türkiye’nin gündemindeki kasırga hakkında Meteoroloji’nin de açıklama yapmasıyla birçok vatandaş kasırgadan nasıl korunacağını araştırmaya başladı. Ülkemizde çok fazla rastalanan bir doğa olayı olmayan çok kuvvetli rüzgarlardan korunmak için Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bazı önemler bulunuyor. Rüzgar hızının 12 bofor kuvvetine kadar ulaşması bekleniyor, peki bu ne anlama geliyor?

Türkiye yaklaşmakta olan fırtınaya hazırlanıyor. Genellikle okyanusa kıyısı olan ülkeleri etkileyen kasırgaların bir benzeri Akdeniz’in ortalarında oluşmaya başladı ve adım adım Yunanistan üzerinden Türkiye’ye yaklaşıyor. Meteoroloji’nin açıklamasına göre fırtınanın Ege bölgesini etkilemesi durumunda, 30 Eylül 2018 Pazar günü, rüzgar hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmekte. 120 km hızla esecek bir rüzgar ne anlama geliyor?

BOFOR ISKALASINA GÖRE 12 KUVVETİ NE ANLAMA GELİYOR?

Bofor ıskalası 12 seviyeden oluşuyor ve rüzgarın kuvvetini kademelere ayırıyor. En kuvvetli seviyeler olan 11. ve 12. seviyede ise Meteoroloji Genel Müdürlüğün’de yer alan tabloya göre şu açıklamalar yer alıyor.

-Ender rastlanır ve geniş çapta hasarlara neden olur.

-Çok az görülen yüksek dalgalar; rüzgâr yönü boyunca oluşan
köpük ve serpintiden denizin üstü beyaz görünür. Dalga
tepelerinden her tarafa köpük püskürmektedir. Görüş uzaklığı
azalmıştır (küçük ve orta büyüklükteki gemiler dalgaların
arasından görülmeyebilir).

-Gökyüzü köpük ve serpinti ile kaplanmıştır. Deniz tamamen bembeyazdır. Görüş uzaklığı çok azalmıştır.

ŞİDDETLİ FIRTINA VE RÜZGARDAN NASIL KORUNMAK GEREKİR?

Fırtınadan önce:

Fırtına uyarılarını radyo ve TV dan takip edin.Meteoroloji’den telefonla bilgi alın.
Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın.
Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın.
Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun.
Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın.
Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun.
Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın.
Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

Fırtına sırasında:

Mümkün olduğunca içerde kalın.
Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın.
Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın.
Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın.
Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin.
İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın.
Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun.
Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin.
Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.

Fırtınadan sonra:

Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın.
Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın.
Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.