Gebelikte Ağız ve Diş Bakımı

684
Gebelikte Ağız ve Diş Bakımı

Gebelik döneminde ağız ve diş bakımı gebe kalmadan önceki dönemden daha önemlidir. Gebelik döneminde ağız ve diş bakımını gebe kalmadan önceki gibi sürdürmelisiniz. Günde en az bir kere dişlerinizi fırçalamalı ve her üç ayda bir doktor kontrolüne gitmelisiniz. Olası bir çürüğün derinleşmesi tüm vücudunuza yayılarak size zarar verdiği gibi bebeğinizi de tehlike içine atar. Gebelikte değişen hormonlar nedeniyle diş fırçalama esnasında diş etinde kanamalar olabilir. Bu durum c vitamini takviyesi ile tedavi edilebilir.

Diş Tedavisi Hangi Dönemde Yapılmalıdır?

Gebelik döneminde diş tedavisi ikinci trimester itibariyledir. Ayrıca tedavi süresince gerekmedikçe röntgen çekilmemelidir. Gerektiği durumda ise kurşun önlük giyilerek diş filmi çekilebilir. Diş tedavisi dişi kaybetme riski oluştuğunda yapılmalıdır. Estetiğe yönelik diş tedavileri gebelik sonrasında yapılmalıdır.

Gebelik Süresince Ağızda Oluşan Değişiklikler;

Gebelik süresince ağızda tükürük miktarında artış ya da ağız kuruluğu oluşabilir. Bu değişimler yine hormonal değişimlerdir ve bazen doğuma kadar size eşlik edebilir.
Sabah bulantıları olan gebelerde ağızda tükürük miktarı artabilir. Tükürük miktarındaki artış da bulantıyı tetikleyebilir. Tükürük miktarındaki artışlar ilaçlar ile kontrol altına alınabilir.
Ağız kuruluğu ise korkulacak bir durum değildir su, şekersiz sıvı ve naneli sakızlar ile bu durum hafifletilebilir.
Gebelikte mide asidinin yemek borusu ile yukarıya kaçmasıyla birlikte ağızda aşınma meydana gelişebilir. Bu durumda asitlerin dişlerde kalmaması için ağızın çalkalanması gerekmektedir.
Ayrıca gebelikte sık rastlanan kusma durumunun hemen arkasından dişler mutlaka fırçalanmalıdır.

Gebelikte Ağız ve Diş Sağlığı İçin Alınabilecek Önlemler;

  • Öncelikle gebe kalmayı düşündüğünüz andan itibaren diş hekimine muayene olarak gerekli önlemleri almalısınız,
  • Ağız ve diş temizliğini ihmal etmeyin,
  • Yemeklerden sonra su için ya da ağzınızı suyla çalkalayın
  • Diş fırçanızı en az 2 ayda bir değiştirin,
  • Gebelikte şekerden uzak durun,
  • A,C,D vitamini fosfor ve kalsiyum içerikli gıdalar tüketin,
  • Ilık tuzlu su ile gargara yaparak diş etlerinizi rahatlatın,
  • Rutin doktor kontrollerini aksatmayın

Unutmayın ağız ve diş sağlığınız ile ilgili alacağınız önlemler stressiz bir gebelik süreci geçirmeniz için çok önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.