HaşHaşlı Çörek Tarifi
Haşhaşlı çörek, Anadolu’nun pek çok yöresinde yapılan lezzetli ve sağlıklı bir çörek türüdür. Bu tarifte, kolay bir şekilde haşhaşlı çöreğin ek kolay nasıl yapılacağını bulacaksınız. Anadolu’ya özgü bir bitki olan haşhaş, öznitelikleri itibari ağrı dindirici ve sakinleştirici bir bitkidir. Tıbbi bitkiler sınıfındaki kullanımının yanı sıra, ezme şeklinde veya olduğu gibi lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Kızarmış ekmeklerin üzerine sos olarak sürebileceğiniz haşhaş , börek veya poğaça türlerinin üzerine de konmaktadır. Baget ekmeklerden kurabiyelere dek kullanılan haşhaş pastalarda da lezzetli sonuçlar vermektedir.
Haşhaş hakkındaki bu bilgilerden sonra, nefis haşhaşlı çörek için tarifimize geçebiliriz. En kolay ve çabuk şekilde hazırlayacağımız haşhaşlı çöreklerimiz, zor durumlarda kurtarıcı ve oldukça lezzetli ikramlıklar olarak imdadımıza yetişecek. Haşhaşlı çörek için çabuk ve uygun maliyetli tarifimizin detaylarına bakalım.
Haşhaşlı Çörek Malzemeleri
1 Su bardağı ezilmiş haşhaş
1 Su bardağından biraz eksik sıvı yağ ( ayçiçek yağı veya zeytinyağı ile karışık)
3 Adet ekmek hamuru (fırından alabilirsiniz, hatta kepekli de deneyebilirsiniz)
Haşhaşlı Çörek Tarifi
Haşhaşlı çörek tarifi için işimizi kolaylaştıran en temel malzeme ekmek hamurudur. Biraz daha sağlıklı ve farklı bir tarif için kepekli ekmek hamuru ya da kepekli – normal karışım ekmek hamuru ile yapabilirsiniz. Burada en önemli unsur, ellerlinizi sıvı yağla yağlayıp, aldığımız hamurun bir kaç kez daha yoğrulmasıdır. Yoğurduğumuz hamur biraz dinlenirken, ezilmiş haşhaşı sıvı yağ ile iyice karıştıralım. Burada ayçiçek yağı veya biraz zeytinyağı karıştırarak elde edeceğimiz yağ karışımını kullanabilirsiniz. Hamurdan iki ya da üç sefer sarabileceğimiz parçalar alıp sert bir zemine koyalım ve çekerek uzatalım. Hazırladığımız haşhaş karışımı ile bulayalım ve klasik haşhaşlı çörek için sarmal şekilde saralım veya burgu yapalım. Tüm hamur bitene kadar bunu tekrarlayalım ve hamurlarımızı önceden yağlanmış tepsiye dizelim. Tepsiye dizdiğimiz çöreklerimizi, daha evvelden 200 dereceye ısıtılmış fırına koyalım. Fırında pişen çöreklerimizi kontrol ederek üzeri kızarıncaya dek bekleyelim. Kızaran tepsiyi fırından alıp, biraz dinlendirdikten sonra çöreklerimizi dikkatlice biri birinden ayırıp duruma göre sıcak ya da ılık olarak servis edelim.
Bu tarifler de ilginizi çekebilir :