Kadınlarda Kanser Belirtileri
Bu belirtileri görmezden gelmeyin. Kadınlarda kanser sinyali veren belirtiler arasında; ani kilo kayıpları başta olmak üzere, iştahsızlık, memelerde değişiklik, hazımsızlık, şişkinlik, adette düzensizlik ve kanamalar gibi belirtiler yer alır. Peki bu belirtilerin kansere işaret edip etmediğiniz anlamamız mümkün mü? Herhangi bir kansere yakalanmamak, erken teşhiş ve tedavi için bu bilgiler çok önemli. Bu 12 önemli kanser uyarısını dikkate alın!
Ani Kilo Kayıpları
Kadınlar için kilo vermek mutluluk verici bir durum. Beslenme alışkanlığınızda herhangi bir değişiklik yapmıyorsanız ve diyette değilseniz, buna rağmen açıklayamadığınız şekilde kilo veriyorsanız aman dikkat! Bu durum kanserin en belirgin işaretlerindendir. Kanser olmasa bile troid bezlerinize, hormonlarınıza baktırmak için mutlaka uzman bir doktora gidin.
Şişkinlikle Birlikte Karında Biriken Kilolar
Özellikle karın bölgesindeki yumurtalık kanseri gibi kanser türlerinde ani meydana gelen şişkinlikler ve buna eşlik eden kasık ağrılarıyla, karın ağrıları en sık görülen belirtilerdendir.Bu durum biranda başladıysa ve devamlılığı varsa 1 hafta içinde geçmediyse, mutlaka bir doktora görünün.
Memelerde Oluşan Değişiklikler
Çağımızda en sık görülen kadın kanser türlerinden biridir meme kanseri. Her kadın özellikle 30’lu yaşlardan sonra bu konuda düzenli aralıklarla muayene olmalı ve mamografi çektirmelidir. Memede deri kalınlaşması, kızarıklık ve şişlikler meme kanserinin en önemli belirtilerindendir. Her zaman ağrı olmayabilir. Bu gibi belirtileri ciddiye almalısınız. Zaman kaybetmeden doktorunuza danışarak gerekli incelemeleri yaptırmalısınız.
Kadınlarda adet düzensizliği birçok şeyin belirtisi olabildiği gibi kanser belirtisi de olabilir. Özellikle adet dönemi dışındaki kanamalar ciddiye alınması gereken kanamalardır. Zamansız ve anormal oluşan kanamalar belirirse ciddiye alarak hemen bir doktora görünmelisiniz. Yapılan incelemelerde sebebin ne olduğu kısa sürede ortaya çıkacaktır, siz de şüphe içinde kalmaktan kurtulursunuz. Ve varsa bir rahatsızlığınız erken teşhiş bu aşamada çok önemli yer alıyor.
Ciltteki Değişiklikler
Kanserin belirtileri genellikle yüzeye çıkarak ciltte kendini belli ediyor. Yüzde, ellerde, sırtta veya bacaklarda aniden ortaya çıkan herhangi bir belirtiyle karşılaşırsanız ciddeye almanızı öneririz. Kabarıklık, renk değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar, cilt altında veya üstünde kitle gibi belirtiler bunlardan en önemlileri.
Hazımsızlık ve Yutkunmada Zorluk
Sağlıklı besleniyorsunuz ve yinede geçmeyen uzun süren hazımsızlığınız var ise, bununla birlikte yutkunma güçlüğü de çekmeye başladıysanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Bunlardan herhangi biri de tek başına belirti olabilir. Belirtiler 1 haftayı geçkin süre devam ederse vakit kaybetmeden bir doktora görünün.
Dışkıda ve İdrar Kan Görülmesi
Tuvalette adet dönemi haricinde kan ile karşılaşılması yani dışkınızda veya idrarınızda kan görmeniz önemli kanser işaretlerinden olabilir. Hemoroid olma olasılığı da var. Bunun yanısıra dışkıda renk değişikliği, şekil değişikliği var ise hemen bir doktora görünmelisiniz.
Ağızdaki Değişiklikler
Ağız içi bölgesi özellikle korunması ve temiz tutulması gereken önemli bölgelerimizden biridir. Vücudumuzda giden besleyicilerin % 90’ı ağzımızdan geçer. Özenle bakım yapmalı ve önemsemeliyiz. Ağzınızın içinde, dilinizin üzerinde kızarıklıklar veya beyaz lekeler oluştuysa doktorunuza gösterin. Özellikle sigara içiyorsanız ağız içi kanserine karşı daha dikkatli olmalısınız.
Lenf Bezi Değişiklikleri
Vücudunuzda boyun bölgenizde veya koltuk altınızdaki lenf bezlerinde değişilikler olursa, gerekli kontrolleri ve testleri yaptırmak üzere doktorunuza görünmelisiniz. Lenf bezlerindeki şişlikler enfeksiyon sonucu da oluşabilir, kanser belirtisi de olabilir. İhmal etmeyin.
Yüksek Ateş
Birdenbire yükselen ve açıklanamayan ateş vücuttaki enfeksiyon belirtisi olabileceği gibi kan kanseri belirtisi de olabilir. Mutlaka doktorunuzla görüşün.
Sebepsiz Yorgunluk
Yorgunluk hayatın genelinde olan bir şeydir. Çok çalışmak, uykusuz kalmak, hasta olmak ve psikolojik etkenler yorgunluğa sebep olabilir. Fakat sebepsiz bir yorgunluğunuz var ise, hiç geçmiyorsa mutlaka doktorunuza danışın. Bu tür sebepsiz yorgunluklar genelde lösemi, mide kanseri gibi kanser türlerinde görülüyor.
Kronik Öksürük
Öksürüğe neden olan birçok neden sayılabilir. Nezle, grip, astım, üsütme ve bazı ilaçların yan etkileri gibi etkiler zaman zaman geçici olarak öksürüğe sebep olabilirler. Fakat öksürüğünüz 2 haftadan fazla ve kesintisiz sürüyorsa bunu dikkate almalısınız. Özellikle de sigara kullanıcısı iseniz hiç vakit kaybetmeden doktorunuza görünmelisiniz.
benim sürekli halsizlik çabuk yorulma bir de kilo kaybı var bir türlü kilo alamıyorum çokta sinirleniyorum en ufak soruna ne yapmam lazım bunlar için bir çözüm yolunuz var mı sizde
Dokdora gitmedinizmi yegenim de sizin gibi senelerce ugrasti sonunda cölyak hastasi oldugu ortaya cikdi simdi iyiYorumunuz
Bende 3aydır doğru dürüst adet göremedim göbek bolge de kilo oluştu ve çok yorgunum bide halsizim doktora gittim D vitamini eksikliği çıktı yüzde 9 . Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum yardımcısı olursanız sevinirim teşekkürler