Mutlu Çocuklar Yetiştirmek

1.803
Mutlu Çocuklar Yetiştirmek

Her aile sağlıklı, başarılı, mutlu çocuklar yetiştirmek ister. Çocuklarımızın mutluluğu, ileride başarılı, özgüvenli, sağlıklı, duyarlı, toplum tarafından saygı duyulan bireyler olmaları için en büyük görev ailelerine düşmektedir. Peki mutlu çocuklar yetiştirmenin en önemli unsurları nelerdir? Ailelere nasıl görevler düşüyor?
1. Mutlu ebeveynler
Mutlu çocuklar yetiştirmek için öncelikle ebeveynlerin kendi mutlulukları için çabalaması, olumlu düşünme, sosyal ve duyarlı bireyler olma, şiddet ve öfkeden uzak durma , karşılaştıkları zorluklarla başa çıkabilme gibi konularda kendilerini yetiştirmeleri gerekmektedir. Zira çocuklarına olumsuz düşünce ve duygularla yaklaşan, evliliği için emek vermeyen, sürekli çocuğunu takip edip onun için endişelenen, mutsuz ebeveynlerin çocuklarının saldırgan, endişeli, özgüvensiz ve mutsuz olmaları son derece normaldir.

2. Özgür bırakın
Mutlu çocuklar yetiştirmenin bir diğer altın kuralı, özgür bırakmak. Yemeğini kendisi mi yemek istiyor, bırakın yesin. Merdivenleri kendisi mi inmek istiyor, önünde yürümeniz şartıyla bırakın insin. Sizinle çamaşır asmak, yemek yapmak ya da sofrayı toplamak mı istiyor, ona yapabileceği ufak görevler bile verseniz buna çok mutlu olacaktır. Sevdiği şeyleri yapmasına izin verin, gereksiz kısıtlamalar çocuklarınızın enerjilerini dışarı atmalarını engeller.
3. Değerli olduklarını hissettirin
Doğru bir davranış sergilediğinde, iyi bir iş yaptığında tebrik edin. Onun oyunlarına katılın; beraber yapboz yapın, bisiklete binin, top oynayın, yüzmeye gidin… Onunla şakalaşın, espriler yapın. Hangi konularda yetenekli olduğu konusundaki düşüncelerinizi onunla paylaşın. Onu sevdiğinizi ifade edin, öpün, ona sık sık sarılın… Onu dinlemeyi öğrenin ve ne anlatıyor olursa olsun sabırla sözünü bitirmesini bekleyin.
4. Duyarlılığa teşvik edin
Çocuklarınızın sosyalleşmesi, ilişki kurması, empati kurması için onu teşvik edin. Karşılaştığı zorluklarda onunla konuşup fikirlerini alın ve sorunun çözümüne beraber karar verin. Giymediği kıyafetleri, okuduğu kitapları, artık oynamadığı oyuncaklarını beraber seçip derneklere bağış yapın. Birlikte güvercinlere, göldeki ördeklere, balıklara yem atın, bir köpeğin başını okşayın…
5. Mükemmeli İstemeyin
Ne siz mükemmel bireyler olabilir ne de mükemmel çocuklar yetiştirebilirsiniz. Hata yapmaktan korkmayın. Önemli olan hataları doğru şekilde telafi edebilmektir, bu düşünceyi çocuklarınıza da aşılayın. Böylece hem kendinizi hem de çocuklarınızı stresten, endişeden ve tabii mutsuz bireyler olmaktan korursunuz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.