Diş İmplantı Tedavisi İle Doğal Diş Konforunu Yakalayın
Ağızda bir ya da birden fazla diş kaybı çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Diş eksikliği gerek sağlık gerek estetik açıdan çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu tür bir sorun yaşayan hastalar için etkili bir çözüm olan diş implantı İstanbul Kadıköy diş hekimi muayenelerinde sıklıkla uygulanır. Diş kayıplarının olduğu bölgeye yerleştirilen yapay bir diş kökü olarak tanımlanabilen implant İstanbul ve diğer illerimizin popüler diş hekimliği prosedürleri arasında ilk sıralarda gelir.
İmplantlar eksik diş ya da dişlerin yerine yerleştirildikten sonra iyileşme sürecinin tamamlanması beklenir. Daha sonra implantların üzerine protez dişler takılarak tedavi tamamlanır. Eksik diş sorunu yaşayan hastalara uzun yıllar boyu uygulanan köprü ve hareketli protez tedavisi günümüzde yerini hem kısmi hem tam dişsiz hastalara uygulanabilen implant tedavisine bırakmıştır. Bunun nedeni implantların gerek sabit gerek hareketli protezler için güçlü bir temel sağlamasıdır. İki aşamadan oluşan implant tedavisinin ilk aşamasında implant cerrahi olarak yerleştirilir. İkinci aşamada ise hasta özelinde implant ve çene ölçüsü alınarak üretilen protezler yerleştirilir.
Diş İmplantı Kimler İçin Uygundur?
İmplant tedavisi vidalı olarak uygulanmakta olup; ağız ve çene sağlığı tedaviye uygun, aynı zamanda diş implant tedavisi uygulanmasına engel bir sağlık sorunu bulunmayan kişilere için etkili bir çözümdür. İmplant tedavisinden önceki ilk muayene sürecinde hastanın tedaviye uygunluğu kararının verilmesi için 3 boyutlu tomografi çekilir ve hasta özelinde modelleme işlemleri yapılır. Böylece uygulanacak implant tedavisinin detayları belirlenir. Aynı zamanda hastanın ağız ve çene yapısının implant tedavisine uygun olup olmadığı kararı verilir.
Genel hatlarıyla değerlendirildiğinde 18 yaşının üzerinde, çene ve kemik gelişimi tamamlanmış kişilere implant tedavisi uygulanması söz konusu olabilir. İmplant tedavisi uygulanmasına engel bir sağlık sorunu olan hastalarda, öncelikle mevcut sağlık sorununun tedavi edilmesi ardından implant tedavisine başlanması gerekir.
İmplant tedavisi tek aşamalı ya da iki aşamalı olarak uygulanabilir. İmplant tedavisinin hangi yöntemle uygulanacağına dair karar her hasta özelinde diş hekimi tarafından kararlaştırılır. Tek aşamalı implant tedavisinde geçici başlık takılırken, iki aşamalı implant tedavilerinde implant yerleştirildikten sonra diş eti kapatılır ve iyileşme sürecinin tamamlanması beklenir. Daha sonra protez başlıklar takılarak tedavi süreci sona erdirilir.
Her iki yöntemle uygulanan implant tedavisinde de iyileşmenin sağlanması amacıyla, alt çene için 3 ay ve üst çene için 6 ay beklenmesi gerekir. Bu sürenin sonunda diğer bir deyişle iyileşme süreci tamamlanınca, implantlar yerleştirilir ve hastanın hem doğal hem estetik bir görünüm kazanması sağlanabilir.
İmplant Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
İmplant tedavisi uygulanacak hastalara yapılan muayene kapsamında; diş etleri, alt ve üst çeneyle dişlerin birbiriyle ilişkisi gibi durumlar değerlendirilir. Uygulanacak olan implantların tipi, boyutu ve implantların üzerine yapılacak protezler hasta özelinde belirlenir. Klasik radyografinin yanı sıra komplike vakalarda gerek görülmesi halinde üç boyutlu tomografiye başvurulabilir. Özel bir cihaz kullanılarak çenenin aynı ölçüde modeli elde edilir, böylece implantların yerleştirileceği bölge doğru bir şekilde tespit edilerek tedavinin başarısı artırılır.
Operasyon mutlaka implant tedavisi konusunda uzman ve deneyimli bir diş hekimi ile ekibi tarafından gerçekleştirilmelidir. İmplantın yerleştirilmesi sırasında hasta lokal anestezi etkisi altında olduğundan acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu değildir.
Diş eti üzerinden ve uygun aletler kullanılarak kemikte insizyon yapılarak, implantın yerleştirileceği bir yuva açılır. Bu silindirik yuvaya implantın yerleştirilmesi için özel aletler kullanılır. İşlem, uygulanacak olan implantın sayısına göre bir saat ya da daha fazla sürede tamamlanabilir.
İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belirli bir zaman geçmesi için beklenmelidir. Alt çene için 2 ila 2.5 ay olan bu süre, üst çene için yaklaşık 3 ila 4 aydır. Bu süre içinde hastaya geçici protez uygulanması söz konusu olabilir. Bu durumda hastalar uygulanan implantlar üzerine doğrudan çiğneme yükü vermeksizin normal beslenme düzenlerini sürdürebilirler.
İyi bir implant tedavisi uygulanması için, doğru bir planlama yapılmalıdır. Ayrıca prosedür alanında uzman ve deneyimli bir ekip tarafından uygulanmalıdır. Diğer diş tedavileri gibi implant tedavisi de lokal anesteziyle gerçekleştirilir. İmplant tedavisinin uygulanacağı bazı vakalarda hastanın çene kemiği, tedavi için yeterli gelmeyebilir. Bu durumda greft olarak adlandırılan doku ilavesi gerekli olabilir. Doku ilavesine ihtiyaç duyulan uzun operasyonlar ile hastanın aşırı stresli olduğu durumlar genel anestezi ya da sedasyon uygulanmasını gerektirebilir.
İyileşme süresi tamamlandıktan yani çevresi kemikle dolan implant kemiğe tamamen adapte olduktan sonra, implant üzerine üst yapının yerleştirilmesi adımına geçilir. Daha önce planlanmış olan protez için ölçü alındıktan sonra; protezin tek bir kron, köprü, parsiyel ya da tam protez şeklinde yapılması söz konusu olabilir.
Diş implantı fiyatları pek çok farklı faktöre göre değişir. Bu faktörler arasında hasta özelinde; kaç dişe implant yapılacağı, kullanılan malzemenin kalitesi, uygulamayı yapacak diş hekiminin deneyimi ve tedavinin uygulanacağı kliniğin fiyat politikası sayılabilir.