Agorafobi nedir, neden olur? Belirtileri nelerdir ?
Kısaca kalabalığa karışma korkusu olarak bilinen agorafobi pandemi döneminde artış gösteren hastalıklardan oldu. Dışarının tehlikeli olduğu hissi kişileri agorafobi hastalığı ile karşı karşıya bıraktı. Peki, agorafobi nedir, neden olur? Agorafobinin belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?
Agorafobi hastalığı son dönemde sıklıkla duyulan hastalıklar arasında bulunuyor. Kişinin kalabalık alanlara girme ve dışarı çıkma korkusu olarak adlandırılabilecek bu hastalık tedavi edilmesi gereken hastalıklar arasında bulunuyor.
AGORAFOBİ NEDİR?
Agorafobi ise kelime anlamı olarak alan korkusu anlamına gelmektedir. Yaşayanların zaman zaman isim koymakta zorlandığı agorafobi kalp krizi geçirecek hatta ölecekmiş gibi düşüncelere sebep olmaktadır.
AGORAFOBİ NEDEN OLUR?
Agorafobinin en fazla panik bozuklukla birlikte görülür. Hastalık pek çok nedene bağlı olarak kişide gelişebilmektedir. Dolayısıyla ana sorunun ne olduğunu bilmek bu panik bozukluk hastalığının tedaviliğine yönelik doğru bir seçenek olacaktır.
AGORAFOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Kişi evden çıkmakta zorlanıyor veya tek başına çıkmıyorsa,
- Kalabalık ortamlarda bulunmak istemiyorsa,
- Tünele girmekte, sinema veya tiyatroya gitmekte, kapalı otoparklarda bulunmakta, MR cihazı gibi dar alanlarda bulunmakta zorlanıyorsa,
- Asansör, uçak, otobüs gibi yerlerde bulunamıyorsa,
- Bu tür yerlerde bulunduğunda panikleyip, nefes darlığı çekeceğini, bayılacağını, kalp krizi geçireceğini veya bayılacağını düşünüp, istediği zaman o ortamdan çıkamayacağını düşünüyorsa,
- Günün büyük bölümü bu kaygılar ile geçiyorsa,
- Kaygılar aile, iş veya okul yaşantısını etkiliyorsa,
- Bu kaygıyı kontrol altına alamıyorsa hasta agorafobi belirtileri gösterir.
AGORAFOBİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Agorafobili kişiye doğru bir yaklaşım sergilemek gerekir. En doğru tedavi yöntemi bir terapiste görünmektir. Agorafobi anksiyete ilaçları ve antidepresanlar ile tedavi edilebilir. Agorafobi tedavi süreçleri çoğu zaman olumlu sonuç verir. Tedavi yönteminin etkisi hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir.