Depresyonda Olabilirsiniz! İşte Belirtileri

70.543
Depresyonda Olabilirsiniz! İşte Belirtileri

Depresyona girdiğimizi yalnızca ruhsal belirtilerle değil fiziksel belirtilerle de anlayabiliriz. Depresyon belirtileri nelerdir? Depresyona girdiğimizi nasıl anlarız? Depresyon nasıl tedavi edilir?

Depresyonun en güçlü belirtisi ise aşırı kaygı ve strestir. Depresyon belirtileri ve tedavisi için neler yapılmalı? Asla hafife almamanız gereken depresyon bir ruh bozukluğudur. Kişiyi olumsuz sonuçlara götürebilir. İşte haberimizin detayları…

Depresyon nedir?

Bireyleri ya da toplumun bir kısmını doğrudan etkileyen, haftalarca hatta aylarca süren ruhsal bir bozukluktur. Genel olarak kişilerin ve grupların kendilerini yoğun stres, kaygı ve baskı altında hissederek negatif duygulara yönelme durumudur.

Depresyon belirtileri nelerdir?

  • İştahınız belirgin oranda artıyor veya azalıyorsa,
  • Kilonuzda belirli artış ve azalma varsa,
  • Odaklanmakta problem yaşıyor, dikkatsiz davranışlar da bulunuyorsanız,
  • Ümitsiz, değersiz ve çaresiz hissediyorsanız,
  • Uyku düzeniniz yoksa
  • Günlük aktivitelerinize ilginiz azalmış ve belirgin bir enerji kaybı yaşıyorsanız.
  • Nedensiz fiziksel ağrılar çekiyor, çok öfkeleniyorsanız depresyona girmiş olabilirsiniz.

Psikolojik tedaviler

Psikolojik tedaviler içinde psikodinamik tedaviler, bilişsel-davranışçı tedaviler, aile, grup ve bireyseli terapiler yer almaktadır. Bu tedavilerde hasta, destekleyici yaklaşımlarla ele alınır. Psikolojik tedavilerde, depresyonun ortaya çıkışını açıklama biçimlerine odaklı olarak girişimler değişmektedir. Örneğin, bilişseli terapi kişiye olumsuz şemalarını fark etmesi ve değiştirmesini, kendisi ve durum hakkında gerçekçe düşünmesini sağlamaya yönelik tedavilerdir. Aile terapisi, depresyonu olan hastada, odak noktası aile ” olduğunda, çok etkili sonuçlar verebilmektedir. Aile terapisi, depresyonun tüm aile üzerindeki etkisini! Değerlendirme ve ele alma açısından da olumlu sonuçlar vermektedir. Grup terapisi, hastaların birbirini! etkileyip kendilerini güvenle ifade edebilecekleri daha büyük bir toplumun küçük bir örneğini temsil etmektedir. Hastalara kişiler arası süreci geliştirme, sosyalleşme, benzer durumları paylaşma, birbirine 1 destek olma ve sorunlar için farklı seçenekler geliştirme gibi nedenlerle yarar sağlamaktadır.

Depresyon nasıl tedavi edilir?

Önceliğiniz kendinize uygun bir psikolog bularak danışmak olacaktır. Problemlerin ne olduğunu bulmalı ve o problemlerin üzerine gidilmelidir. Depresyon tedavisi kararlılık ve zaman gerektiren bir süreçtir.

Düzenli egzersiz, ilaçlar kadar etkili bir yöntem olabilir. Sağlıklı beslenerek hem fiziksel hem de ruhsal fazlalıkları atmış olursunuz.

Düzenli spor ve beslenme uyku kalitenizi arttırarak depresyondan çıkmanıza yardımcı olabilir. Hayatınız da depresyonu yenmeye yardımcı olacak birkaç küçük değişiklik yapabilirsiniz.

Çalışma hayatınızdaki stres ve kaygıyı en aza düşürmeye çalışın. Yeni insanlar tanıyın ve arkadaşlık kurmaya çalışın. Aşk hayatınızda kötü giden şeyleri mutlaka eşinizle çözün.

Daha basit bir hayatınız olsun ve küçük şeylerle mutlu olmaya çalışın. Tabi ki size polyannacılık oynayın demiyoruz fakat hayatın olumlu yönlerini görmek için çabalayın.

Freud; “Dengeli ve mutlu bir hayat için çok çalışmak ve çok sevmek gereklidir.” demiş. Yani; insanları, çiçekleri, kedileri, köpekleri, inekleri, ağaçları evinizi, ailenizi, arkadaşlarınızı, işinizi kısacası çevrenizde ki her şeyi sevin.

Hala hayatta olduğunuz ve aç kalmadığınız için şükretmeli ve negatif duygulardan sıyrılmalsınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.