İşte Yeni Normalleşmenin Detayları

İşte Yeni Normalleşmenin Detayları

Normalleşme: İçişleri Bakanlığı’nın ‘kademeli normalleşme’ genelgesine göre hangi kısıtlamalar devam edecek?

Türkiye’de 29 Nisan akşamı başlayan tam kapanma dönemi yarın (17 Mayıs Pazartesi) sona eriyor.

17 Mayıs’ta bitmesi öngörülerek düzenlenen tam kapanma önlemlerinden sonra uygulaması yapılacak kurallar, İçişleri Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği “Kademeli Normalleşme Tedbirleri” konulu genelgeyle anlatıldı.

Genelgeye göre, 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00’ten 1 Haziran Salı günü saat 05.00’e kadar kademeli normalleşme dönemi önlemleri uygulaması yapılacak.

Sokağa çıkma kısıtlamaları

Kademeli normalleşme döneminde hafta içi 21.00-05.00, hafta sonları ise Cuma 21.00’den Pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması yapılacak.

65 yaş ve üzeri kişilerden iki doz Yeni tip corona virüs aşısını yaptırmış olanlar ile 18 yaş altındakiler için, herkese uygulanmakta olan kısıtlamalar dışında ilave bir sokağa çıkma kısıtlaması olmayacak. Hakkı olmasına karşın Yeni tip corona virüs aşısı olmayan 65 yaş ve üzeri yurttaşlar, hafta içi yalnızca 10.00-14.00 arasında sokağa çıkabilecek.

Şehir içi ulaşım

Genelgeye göre, “Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri yurttaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımız kademeli normalleşme döneminde şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamayacaklardır.”

Şehirler arası seyahat

Kademeli normalleşme döneminde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat serbest olacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması yapılacak süre ve günlerde toplu ulaşım araçları ile seyahate kısıtlama uygulanmayacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması yapılacak süre ve günlerde özel araçla seyahate fakat mecburi hallerde izin verilecek.

Kafe ve restoranlar

Hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise yalnızca paket servis yapılabilecek.

Hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında yalnızca paket servis yapılabilecek.

Bakkallar – marketler

Genelgede şu maddeler yer almakta:

“Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması yapılacak Cumartesi-Pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, yurttaşlarımız mecburi gereksinimlerının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli yurttaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecektir.”

“Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmakta olan süre ve günlerde ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/ya da unlu mamul ruhsatlı işletmeler ile bu işletmelernin yalnızca ekmek satan bayileri (yalnızca ekmek ve unlu mamul satışı için) açık olacaktır.”

Marketlerde mecburi temel gereksinimler kapsamındaki ürünler dışındaki ürünlerin satışına tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması yapılacak olan hafta sonlarında da izin verilmeyecektir.

Pazaryerleri hafta içi günlerde 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, hafta sonları ise pazaryerleri kurulmayacaktır.
Online market ve yemek sipariş firmaları, hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00 saatleri arasında evlere/adrese servis biçiminde çalışabileceklerdir.

Turistlere yönelik muafiyet

Genelgede, turistlere yönelik muafiyetler şu maddeler ile düzenleniyor:

“Yabancılara yönelik sokağa çıkma yasağına dair muafiyet yalnızca turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir zaman için ülkemizde bulunan yabancıları kapsamakta olup; ikamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler ya da global koruma müracaat ve statü sahipleri olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamalarına tabidirler.”

Faaliyeti duracak işletmeler

17 Mayıs-1 Haziran arası uygulaması yapılacak olan kademeli normalleşme döneminde aşağıda belirtilen işyerlerinin faaliyetlerine geçici olarak ara verilmeye devam edileceği bildirildi:

  • Gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri,
  • Sinema salonları,
  • Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler,
  • İnternet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları,
  • Halı saha, yüzme havuzu, spor salonları,
  • Hamam, sauna ve masaj salonları,
  • Lunaparklar ve tematik parklar.
  • Çay ocakları ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve yalnızca esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecekler.

AVM’ler hafta sonu kapalı

Alışveriş merkezlerinin (AVM) ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, fakat hafta sonları kapalı olacak.

Eğitim öğretim

Kreşler ve anaokullarının faaliyetlerine devam edebilecek.

Diğer okul ve sınıf seviyeleri için MEB’in açıklamasına uygun hareket edilecek.

MEB’den açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) yapılan açıklamada, 17 Mayıs’tan itibaren eğitimde izlenecek yol şu maddeler ile anlatıldı:

17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren okul öncesi eğitim kurumları, özel gereksinimli öğrencilerin özel eğitim okul ve sınıfları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile 8 ve 12’nci sınıfların destekleme ve yetiştirme kursları/takviye kurslarında yüz yüze eğitime geçilecek.
Diğer kademelerdeki resmî ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında 1 Haziran Salı gününe kadar uzaktan eğitime devam edilecek.
1 Haziran Salı gününden itibaren yüz yüze eğitimin devamıyla ilgili karar, bu tarih bundan önce yapılacak durum değerlendirmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.