Lenfoma Kanseri Nedir? Lenfoma Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Lenfoma (Lenf ) kanseri olarak bilinir. Vücudun savunma mekanizması olan lenfositlerin kanserleşmesi sonucunda kontrol edilemez şekilde büyür ve buna lenfoma kanseri denir.
Lenfoma, lenf bezlerinde ortaya çıkar ve bünyeyi savunmasız bırakır. Lenf bezleri vücutta çok fazladır genel olarak hastanlamamızı önler ve bizi dışarıdan gelecek olan rahatsızlıklardan korumak için iş görür. Lenf bezlerinde sorun varsa eğer büyüme ve bozulma olur bu da normal olmayan zararlı hücrelerin çoğalmasını sağlar.
Lenf kanserinin türü Hodking ve non- hodking olarak ikiye ayrılır. Bu kanser türünün belirtileri hemen hemen aynıdır. Hangi tür kanser olduğunu anlamak için bazı özel testler yapılmaktadır. Ancak bu şekilde anlaşılabilir.
Lenfoma Belirtileri
Lenfoma kanserinin birden fazla belirtisi mevcuttur bunlardan bazıları ise;
- Durduk yere ateşlenme
- Lenf bezlerinin durduk yere büyümesi ve şişmesi
- Aşırı derecede olan gece terlemeleri
- Kilo Kaybı
- Göğüş Ağrısı
- Düzenli olarak gelen halsizlik ve yorgunluk
- Solunum şikayetleri ve öksürük
- Belli bölgelerde kaşıntı
- Karın bölgesinde ağrı
- Karında veya mide de şişkinlik
Lenfoma Nasıl Tedavi Edilir?
Lenfoma doktorlar tarafından tespit edildikten hemen sonra kaçıncı evrede olduğu anlaşılmaya çalışılır. Özellikle hastanın başka rahatsızlıkları varsa ona göre bir tedavi yöntemi uygulanmaya çalışılır. Hastalığı ileri safada olanların rahatsızlıkları sürekli olarak ortaya çıkıyorsa eğer düzenli olarak tedavi edilmeye çalışılır. Biyolojik tedavi (monoklonal antikorlar), kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri kullanılır. Hastalığın durumuna göre bu tedaviler belirlenir ve doz aşımları belirlenir. Hastalığı tedavi ettikten sonra tekrar ortaya çıkması durumunda kök hücre nakli veya kemik iliği nakli yapılması uygun ise bu yola başvurulabilir. Lenf kanseri kendini yenileyen bir yapıya sahip olduğu için hastalar iyileşse de 2 ve 5 sene boyunca düzenli olarak kontrollere gider.