Pemfigus Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak deride ve ağızda çıkan pemfigus bazı zamanlarda gözlerde, boğazda, burun içerisinde ve cinsel organlarda da çıkabilmektedir. Bu hastalıkta içi sıvı dolu olarak yanık şeklinde görülen kabarcıklar oluşmaktadır. Daha sonrasında bu kabarcıklar patlayarak açılmakta ve üzerleri de kabuklanarak yara şeklinde görünmektedir. Bu deri hastalığı özellikle de görünümü nedeniyle son derecede korkutucu bir izlenim oluşturmaktadır.
Pemfigus Belirtileri Nelerdir?
Pemfigus belirtileri olan kişilerin bu yaralar artmadan ve daha kötü bir duruma gelmeden hemen tedavi görmeleri gerekmektedir. Bu yaralar öncelikli olarak genellikle ağız bölgesinde başlamaktadır. Daha sonrasında yüz, gövde, genital bölge ve saç kısımlarına doğru yayılmaktadır. Belirtileri ise genel olarak şu şekildedir:
- Deride içi su dolu kabarcıkların oluşumu,
- Meydana gelen kabarcıkların patlayarak ağrılı yaralar meydana getirmesi,
- Yaralarda yanma, kızarma ve sulanma gibi durumların meydana gelmesi,
- Burundaki yaralar için akıntı, kanama ve tıkanıklık meydana gelmesidir.
Pemfigus Bulaşıcı Mıdır?
Vücutta meydana gelen yaralar korkutucu görünmesiyle birlikte insanların akıllarında bulaşıcı olup olmadığı sorusunun oluşmasına neden olmaktadır. Bu yaralar oluşması nedeniyle kesinlikle bulaşıcı değildir. Yine yaralara dokunan kişilere hiçbir şekilde bulaşma durumu olmamaktadır.
Pemfigus Hastalığı Neden Oluşur?
Pemfigus Nedenleri; Hastalığın meydana gelmesinin temel sebebi bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Hastalığın meydana gelmesinin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Vücut kendi hastalığın nüksettiği bölgelerde kendi derisini tanıyamamaktadır. Bu nedenle de bu bölgelere karşı bir direnç göstermektedir. Vücutta meydana gelen yaralar da bu gösterilen dirençten dolayı oluşmaktadır. Meydana gelen tepkime ile birlikte derinin en üst tabakasında birbirini tutan bağlar meydana gelen kopmalar ile ayrışır. Burada oluşan kabarcığın içi su dolarak zaman içerisinde yaralar meydana gelir.
Pemfigus Tedavisi Nasıldır?
Pemfigus tedavisi kortizon tedavisiyle yapılmaktadır. Vücuda antikor verilerek derilerin kendisini onarılması sağlanmaktadır. Eğer bu tedavi ardından hastalık tedavi olamazsa da kortizon tedavisini desteklemek adan birtakım ilaçlar da kullanılabilmektedir. Bu tedaviler yapılırken ayarlanacak olan doz son derecede önemli bir etki oluşturmaktadır. Kortizonun yan etkilerinin de bulunmasından dolayı tedaviyi gerçekleştiren doktorun gerekli testler ardından doz ayarlamasını en uygun şekilde yapması gerekmektedir.