Sahurda ne yenir tok tutan yiyecekler! Bunu yiyen 24 saat acıkmaz!

Sahurda ne yenir tok tutan yiyecekler! Bunu yiyen 24 saat acıkmaz!

Sahurda ne yenilirse gün boyunca tok tutan ve susatmayan yiyecekler neler? Sahurda yenilmesi gereken yiyeceklerin başında yumurta, tereyağı ve zeytin var. Sahurda çay içen çok susar, karpuz yiyen çok acıkır.

Ramazan’da bu sene 16 saati aşkın süre oruçlu olunacak. Haliyle tok tutan yiyeceklere ve en önemlisi de susuzluğa derman olacak içeçeklere ihtiyaç duyulacak. Peki sahurda ne yemeli, oruçta tok tutan yiyecekler listesinde hangi besinler var? Canan Karatay’ın önerileri ile sahurda yenilmesi gereken gıdaları listeledik. Sahurda yenilecek gıdalar kadar yenilmemesi gerekenler de önemli. Mesela çay içen çok susar, karpuz yiyen çabuk acıkır. İşte sahurda tüketilmesi gereken yiyecekler;

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler

Sahurda tok tutan ve uzun süre acıkmamanızı sağlayacak en önemli yiyecek yumurta. Tereyağında pişirip tam tahıllı ekmekle tüketirseniz gün boyu açlık hissetmezsiniz. Canan Karatay sahur sofrasının baştacı olarak yumurtayı gösteriyor ve şunları söylüyor; -‘Sahurda 3-4 yumurtayı bol tereyağına kırıp yiyebilirsiniz. Sarısıyla birlikte yenilmelidir. Sahurda yumurta çok önemli. Yağlı çok önemli. Yumurta ve tereyağından aldığınız enerji sizi 24 saat tok tutabilir.’

İftar ve sahur sofrasında içilebilecek en iyi çorba kelle paça… Bu çorba besleyici ve sağlıklı olduğu için Ramazan yemeklerinin baş sırasında bulunmalı. Canan Karatay ‘Doyurucudur, mideyi korur’ diyerek sahurda içilecek kelle paça ile kolay oruç tutulabileceğini söylüyor.

Sahurda Bunu Yerseniz Şekeriniz Çıkmaz

Ramazan pidesi iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi. Ancak beyaz undan yapılan pide aynı zamanda ‘kan şekerini’ yükselten bir numaralı aktör. Bu kötü yönünü avantaja çevirmenin yolu ise köy tereyağı. Hem iftarda hem da sahurda pideyi tereyağı ile yemeyi öneren Canan Karatay şunları söylüyor; -Sahurda pidenin yarısına tereyağı sürüp yiyin. Bunu yaparsanız şekeriniz fırlamıyor. Haliyle çok rahat oruç tutabilirsiniz.

Zeytin Yerseniz Başınız Dönmez

Sahur sofrasında tuzlu yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Ancak zeytin hariç. Profesör Doktor Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine zeytin ve zeytinyağını da alıyor ve şunları söylüyor; -‘Sahurda zeytin ve zeytinyağı yiyebilirsiniz. Yağın verdiği enerji sizi 72 saat götürür. Dinç tutar, başınız dönmez.’

Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine peynir ve köfteyi de yerleştiriyor. Mercimek çorbası, ceviz, fındık, fıstık, içli köfte de önerilerinin başında geliyor. Kızartmalardan ise kesinlikle uzak durulmasını istiyor. Ramazanda bol bol ayran, yoğurt ve zeytinyağlı etli yemekler ile kuru fasülye tüketilmesini öneren Canan Karatay, sahurda ne yemeli hangi sahur yemekleri tok tutar sorusuna da yanıt verdi ve şu sıralamayı yaptı.

Sahura kadar uyumuyorsanız azar azar sık sık su ve ayran için yoğurt yiyin. Özellikle evde yapılmış yoğurt çok önemli. -Çok tatlı, şeker ve ekmek yememek gerekiyor. Bunları yerseniz vücutta 24 saat etkili oluyor.

Hoşaf İçin

Ramazan ayında elbette canınız tatlı da çekecek. Canan Karatay’ın gözdesi hoşaf. Diyor ki: – ‘Tatlı olarak bir baklava yiyebilirsiniz. Ancak en sağlıklı tatlı güllaçtır. Bir de hoşaf çok önemlidir. Gece boyunca içilebilir, sahurda da iftarda da içilebilir.’

-Sahurda tok tutan yiyecekler listesine uzmanlar ekmeği de koyuyor. Elbette beyaz ekmek değil tam tahıllı ya da çavdar ekmeği öneriliyor. Sahurda yiyeceğiniz iki dilim ekmek ihtiyacınız olan karbonhidrat için bire-bir çözümdür.

Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha fazla tokluk veren besinler tercih edilmelidir. Et, tavuk veya hindi, süt, peynir, yoğurt, yumurta, mercimek vb. kuru baklagiller, bulgur ve sebze gibi besinler ve/veya bu besinlerden oluşan yemekler tüketilmelidir.

16 saati aşkın süre oruçlu kalacağınız düşünülecek olursa sahur sofranızda doğru yiyecekler kadar doğru içecekler de olmalı. Eğer tansiyon probleminiz yoksa terleme ile vücuttan kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için 1 şişe doğal maden suyu için. Her sahurda en az 3 bardak su içmeyi ihmal etmeyin

Kefir İçin Kabız Olmayın

Sindirimi ve hazmı kolay olan kefir sahur sofrasında tüketilmesi önerilen içeceklerden. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı olan yoğurt uzun oruç saatlerinde size kabızlıktan da korur.

Yeşil Çay İçin

Demleme çay yerine sahurda yeşil çay tüketin. Yeşil çay tüketimi kalbin endotel fonksiyonun yükseltilmesinde etkilidir. Yeşil çay sayesinde vücudunuz su toplamaz.

Açlığı Bastırır

Biri iftarla sahur arasında biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt içilmeli. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olması tok tutarak açlık hissini bastıracaktır.

Sahurda Karpuz Yemeyin

Sahurda yenilmesi gerekenler kadar bir de yenilmemesi gerekenler var. Profesör Canan Karatay sahurda sakın karpuz yemeyin diyor. Sebebini şöyle izah ediyor ; -“Sahurda hiç meyve yemeyin çünkü meyve şekerdir sizi susatır. Karpuzun ise lifi olmadığı için kan şekerini aniden yükseltir ve çok çabuk acıktırır”

Sahurda Çay İçmeyin

Şayet sahurda çay içmek gibi bir alışkanlığınız varsa bundan da vazgeçin. Çünkü çay içeriği itibariyle idrara çıkma oranını artırır. Bu da vücuttan hızlı bir şekilde su atılması manasına gelir. Bu yüzden oruçluyken çok susuzluk çekebilirsiniz.

Sahur Sofrasına Bunları Asla Koymayın

Sahur sofrasında tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinleri sahur sofranızdan kaldırın. Şekeri yüksek yiyecekleri de sahur sofrasında bulundurmayın. Listede şunları var : -Kek, -Kurabiye, -Tatlı, -Çikolata, -Bal, -Reçel ve bunun gibi şekeri yüksek yiyecekler.

Sahurda Bunlar Susatır

Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler gün içinde susuzluğunuzu fazlasıyla artırır. Oruçluyken susuzluk çekmemek için bunları yemeyin; -Patates kızartması, -Börek -Açma -Pilav -Pizza

Yenebilecek Kuruyemişler

Vücudunuzun farklı minerallere ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bunun için de Canan Karatay sahurda ya da sahura kadar olan vakitte fındık, fıstık, yer fıstığı ve ceviz yenilmesini öneriyor. Elbette bütün bunlar makul düzeyde tüketilecek.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.