Sıcak Havalarda Yapılması Gerekenler
Bu sene mevsim normallerinin üzerinde seyreden yaz sıcaklarına karşı çok dikkatli olmak gerekiyor. Vücudumuzu savunmasız bırakan bu yoğun nem ve sıcaklık karşısında sağlımız için dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var. Vücudumuz sıcaklara karşı bir nevi savunma içerisindedir. Fakat sıcaklığın 40 derecenin üstüne çıktığı bu günlerde vücudumuzun savunma mekanizmaları da çaresiz kalmaktadır. Havadaki nem yüzde 70’in üzerine çıktığı durumlarda vücudumuz terleyemediği için vücut ısısını dışarıya atamaz böyle olunca da vücut ısımız gittikçe artar. Tüm bunlar kalbimizin fazla çalışmasına, ateşimizin yükselmesine, organlarımızın düzgün çalışamamasına hatta bilinç kaybına kadar gidebilecek rahatsızlıklar oluşturur.
Klimaların soğutma özelliklerinin yanında ortamdaki nemi de azaltması büyük fayda sağlamaktadır. Ancak evinizdeki klimaların filtreleri neredeyse kesintisiz çalıştırdığımız bu günlerde sıksık temizlemeniz gerekmektedir. Temizlenmediği taktirde oluşan miktropları evinizin içine yaymış olacaksınız.
ÖĞLE SAATLERİNDE GÜNEŞE MARUZ KALMAYIN
Özellikle Saat 11:00 ile 16:00 arası mümkün olduğu kadar dışarı çıkmayın. Güneş’in vücudumuza faydası büyüktür ancak bu saatler arasında güneş ışınları yeryüzüne oldukça zararlı ışınlar göndermektedir. Bu saatlerde güneş ışınları cildiniz için çok zararlı olabilmektedir.
YAĞLI YİYECEKLER TÜKETMEYİN
Zeytinyağı hariç, diğer sıvı yağlar ve özellikle katı yağlardan uzak durulmalıdır. Bol sıvılı, tahıllı, sebze ve meyveli bir beslenme şekli tercih edilmelidir. Vücudumuz sık sık su kaybedeceğinden bu su kaybını en aza indirmek için günde en az 2,5 litre su tüketmelisiniz.
FAZLA KİLOSU OLANLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI
Vücudunuzda yağ oranınız yüksekse çok daha dikkatli olmanız gerekmekte. Çünkü vücudunuzdaki yağlar tıpkı bir termos gibi ısıyı koruyacağından vücudunuzun soğumasını engeller ve vücut ısınızı dışarı atmanız zorlaşır. Bu durum tansiyon düşmesi, bayılma, çarpıntı gibi sonuçlar yaratabilir. Mecburi sebepler dışında mümkün olduğu kadar güneş altında kalmamalısınız.
GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ
Güneş çarpmasının belirtilerini kısaca aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Vucütda ısı derecesinin 40 ° C’i geçmesi en önemli belirtisidir.
- Zihinsel durum veya davranış değişikliği. Konfüzyon, ajitasyon, konuşma bozukluğu, sinirlilik,
- Terlemede değişme. Güneş çarpması, sıcak ve kuru cilt hissine neden olur. Bunun yanında ağır güneş çarpması cildin nemli hissedilmesine neden olabilir.
- Bulantı ve kusma.
- Ciltde aşırı derecede kızarıklık.
- Hızlı nefes alma
- Yüksek kalp hızı, çarpıntı.
- Baş ağrısı
GÜNEŞ ÇARPAMASI İÇİN UYGULAYABİLECEĞİNİZ DOĞAL YÖNTEMLER
Soğan: Güneş çarpan kişin alnına soğanı ezerek koyun, ısının alınmasına yardımcı olacaktır.
Çemen: Kurutulmuş çemeni ıslatarak ezin ve bal karıştırarak 3-4 saat arayla 2-3kaşık alın, bu daha hızlı kendinize gelmenizi sağlayacaktır.
Ayran: Bol bol ayran tüketin veya yoğurt da olabilir. Kısa sürede kendinize gelnemizi sağlayacaktır. Bunun yanında yoğurdu cildinize de uygulayabilirsiniz. Vücudun hızla soğumasına yardımcı olur.
Meyve Sebze: Güneş çarması esnasında savunma sistemi yorgun düşmüştür. Bunun için bol bol meyve ve sebze tüketmeye çalışın.