Tırnak Batması Tedavisi

3.520
Tırnak Batması Tedavisi

Özellikle kış aylarında ortaya çıkan bir hastalık olan tırnak batması, kalın ayakkabılar içinde büyük bir sorun yaşanmasına sebep olmaktadır. Çoğu zaman tırnak çekimi işlemine neden olacağından dolayı korkulur.

Tırnak Batması Nedir ve Nasıl Olur?

Özellikle gençlerde görülen bir rahatsızlık olan tırnak batması, sert olan tırnağın yumuşak deriyi sıkıştırarak tahriş etmesi sonucunda ortaya çıkan enfeksiyon nedeniyle oluşan bir yaradır. Genellikle birinci parmakta görülen bu hastalık, parmakta kızarıklık oluşmasına, şişliğe ve şiddetli ağrıya sebep olabilmektedir. Tüm bu şikâyetler ayakkabı giyilmesini engellerken, aynı zamanda akıntı ve koku da oluşturabilmektedir.
Tırnak batması genellikle ayakların ve parmakların sıkışmasına sebep olan dar ayakkabıları giyenlerde, tırnakların çok kısa kesildiğinde veya törpülenmediğinde, ayağa alınan darbeler sonucu oluşan tahrişlerde, aşırı kilo sebebiyle tırnağın olması gerekenden daha derinde kalması durumunda ve genetik yatkınlık durumlarında ortaya çıkabilmektedir.

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak batmasının en basit rahatsızlık türü, henüz yeni gelişmeye başlayan ve herhangi bir müdahale gerektirmeyen durumlardır. Bu durumda hafif bir batma olduğundan dolayı tırnak batması tedavisi olarak tırnağın deriye batan kısmına bir parça pamuk koymak ve bu pamuğu her gün değiştirmek uygun olmaktadır. Bu pamuk tırnak ile deri arasında tampon alan oluşturarak tırnağın ete batmasını engeller ve bu sayede tırnak herhangi bir rahatsızlık oluşturmadan büyür. Tırnak büyüdükten sonra düz bir şekilde kesilerek bu rahatsızlık önlenmiş olur.
Tırnak Batması TedavisiTırnak batmasının daha ilerleyen durumlarında ise batma kronikleşmiş ve iltihaba sebep olmuştur. Bu durumlarda tırnak batması tedavisi için cerrahi işlem gerekebilmektedir. Bu cerrahi işlem anormalleşmiş dokunun alınması ve tırnak kökünün bir kısmının kazınması ile gerçekleşmektedir, bu işleme tırnak çekimi işlemi denmektedir.
tırnak batması tedavisi geciktirilmemesi gereken bir işlem olup, zamanla batma seviyesi artacaktır.

Tırnak Çekimi İşlemi Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?

Tırnak yatağının uyuşturulması ile yapılan tırnak çekimi işlemi sonrasında özel bir bakım yapılması gerekmektedir. Uyuşturucunun etkisinin geçmesi ile tırnakta ağır oluşabileceğinden dolayı ağrı kesici kullanılabilmektedir. Aynı zamanda dinlenmek, ayakları kalp seviyesinin üzerinde tutmak ve pansuman yapılan yerin üzerine soğuk kompres uygulamak da önerilmektedir.
Yaranın iyileşmesi için düzenli gözlem yapmak da önemlidir. Pansumanın üzerinden belli olacak şekilde kanama veya akıntı olması durumunda da mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir.

İşlem sonrasındaki 2-3 gün yaraya kesinlikle su değdirilmemeli, su değmesi durumunda ise pansumanın değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Bir hafta süreyle kullanılacak ayakkabı geniş ve parmakları daraltmayacak şekilde olmalı, 1 hafta sonra gidilecek doktor muayenesinin ardından normal ayakkabılara dönülebilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.