Yazılım Şirketi Kurmak İçin Önce Şirket Türünü Belirleyin

198
Yazılım Şirketi Kurmak İçin Önce Şirket Türünü Belirleyin

Yazılım şirketi kurmak son zamanlarda girişimciler arasında son derece popülerdir. Bunun temel nedeni yazılım sektörünün hızlı bir şekilde büyümesi ve son derece yüksek bir potansiyele sahip olmasıdır.

Yazılım şirketi kurmak isteyen girişimciler ilk olarak hayata geçirecek oldukların işin özelliklerini ve/veya büyüklüğünü göz önünde bulundurarak şahıs şirketi mi sermaye şirketi mi kuracaklarına karar vermek olmalıdır. Ülkemiz kanunları kapsamında girişimciler şahıs şirketi ve sermaye şirketi kurmak konusunda serbesttirler ve kanuni açıdan bir fark yaratmaz. Ancak genel olarak değerlendirildiğinde sermaye şirketleri, şahıs şirketlerine oranla yatırımcılar nezdinde daha prestijli ve avantajlı bir şirket türü olarak kabul edilirler. Eğer girişimci büyük ölçekli yazılım şirketi kurmak istiyorsa limited şirket ya da anonim şirket türlerini tercih edebilir. Anonim şirket özellikle şirket karının yükseldiği durumlarda vergi oranının sabit olması nedeniyle yüksek karlılık hedefi olan yazılım şirketleri tarafından tercih edilmektedir.

Yazılım şirketleri mobil cihazların ve bilgisayarların belirli amaçlar doğrultusunda görevlerini ve işlevlerini yerine getirmelerini sağlayacak programların üretimini sağlayan kodlar ve bu kodların yönetim aşamalarıyla ilgili çalışmaları yürütür. Yazılım şirketi kurmak ve bu alanda faaliyet göstermek isteyen girişimciler şahıs şirketi kurmak ya da sermaye şirketi kurmak konusunda karar verdikten sonra kuruluş işlemlerine başlamalıdırlar. Şirketin resmi olarak kayıt altına alınması ve gerekli izinlerin tamamlanması süreci hangi şirket türünün tercih edildiğine göre değişiklik gösterebilir. Eğer şahıs şirketi kurulumu tercih ediliyorsa gerekli evraklar eksiksiz bir şekilde hazırlandıktan sonra aynı gün vergi levhası alınabilir. Bununla birlikte limited şirket ya da anonim şirket kuruluşunun yapılacağı durumlarda işlemlerin tamamlanması için 4 ila 6 iş gününe ihtiyaç duyulabilir.

Şirket Türü Nasıl Belirlenir?

Yazılım şirketlerinin faaliyet alanı son derece geniştir. Şirketin kurulması tercih edilen türe göre şirketin kuruluş süresi ve kuruluş maliyeti değişiklik gösterebilir. Eğer küçük ölçekli yazılım faaliyetlerinde bulunulması hedefleniyorsa şahıs şirketinin tercih edilmesi daha avantajlı olabilir. Yıllık net karın 30.000 TL ve altında olması bekleniyorsa şahıs şirketi kurmak ideal olsa da bu konuda doğru karar verilmelidir. Yıllık karın 30.000 TL’nin üzerine çıkması halinde vergi oranının artacak olması sonucunda şahıs şirketinin sağladığı avantaj bir dezavantaj haline gelebilir.

Gerçek kişilerin kurduğu şahıs şirketleri, Borçlar Kanunu’nun hükümlerine tabi olmaktadır. Şahıs şirketlerinde sermaye gösterilmediğinden  işletmenin kurucusu işletmenin ticari faaliyetleri ve borçları konusunda tüm mal varlığı ile sorumlu tutulur Şahıs şirketlerinin SMMM giderleri de diğer şirket türleri ile kıyaslandığında daha düşüktür.

Şahıs şirketlerinin tüzel kişiliği ve ortaklarının sınırsız sorumluluğu vardır. Şahıs şirketi belirli sayıdaki girişimci tarafından ortak ekonomik çıkarlar çerçevesinde kurulabilir. Şahıs şirketlerinin tek kişi tarafından veya az sayıda ortağın bir araya gelmesi sonucu kurulması mümkündür. Bununla birlikte şahıs şirketlerinde ortaklık devrinin diğer şirket türlerine göre daha zor olacağı göz ardı edilmemelidir. Şahıs şirketlerinde herhangi bir ortak kendi ortaklık payını devretme ye da satma kararı alırsa diğer ortakların her birinden onay alınmadan bu işlemlerin gerçekleştirilmesi söz konusu değildir.

Genç Girişimci Şirketi Nedir? Niye Kurulur?

Farklı iş fikirleri olan ve iş fikirlerini hayata geçirmek isteyen gençler ticari hayatta aktif rol almak için devletin sağladığı birçok farklı destekten faydalanabilirler. Genç Girişimci Desteği olarak adlandırılan proje dahilinde Türkiye Cumhuriyeti devleti  belirli şartlara haiz olan girişimcilere cinsiyet fark etmeden farklı miktarlarda girişimcilik desteği sunmaktadır. Genç girişimci şirketi kurmak isteyen gençlerin bu destekler kapsamında kurdukları yeni işte faaliyete başladıkları takvim yılı itibarıyla geçerli olmak kaydıyla elde ettikleri kazancın bir kısmı 3 yıl süreyle vergiden muaf tutulabilmektedir. Bunun yanı sıra gençlerin girişimci yönü desteklendiği gibi vergi ve sigorta prim teşviklerinden yararlanma imkanı da verilmektedir.

Genç Girişimci Desteği kapsamında 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre 10.02.2016 tarihinden itibaren; mesleki, zirai ve ticari faaliyetler dolayısıyla kendi adlarına ilk kez gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilen genç girişimciler; faaliyetlerine başladıkları takvim yılından itibaren 3 vergilendirme süresi boyunca elde ettikleri kazancın 75.000 TL’ye kadar olan kısmı için gelir vergisinden muaf tutulurlar.

Bu avantajlar göz önünde bulundurulduğu takdirde genç girişimci şirketi kurmanın son derece avantajlı olduğu açıkça söylenebilir.genç girişimci desteği kapsamındaki avantajlardan yararlanılmayı hedefleyen girişimcilerin ticari, zirai ya da mesleki faaliyetler dolayısıyla adlarına ilk kez gelir mükellefiyeti tesis ediliyor olması şartı aranır. Aynı zamanda kişi mükellefiyetinin başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış olmalıdır. Mükellefler kazanç istisnasından yararlanmaları durumunda beyana tabi kira, ücret, sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları olması halinde yalnızca ticari, zirai ya da mesleki kazançları dolayısıyla teşvik uygulamalarından yararlanabilir. Teşvik kapsamında yer alan mükellefler bir vergilendirme dönemi içerisinde ticari, zirai ya da mesleki faaliyetlerinin birinden veya birkaçından kazanç elde ettikleri takdirde beyan edilen gelirlerin tamamına teşvik uygulanır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.